BUITEN SCHILDEREN

De meeste huizen moeten worden gewassen voordat ze kunnen worden geschilderd. Als u met een witte doek over de zijkant van uw huis veegt, zult u zien dat er zich jarenlang of zelfs tientallen jaren grijs roet en stof heeft opgehoopt. Zelfs bij de meest wanhopige schilderprojecten is het nog steeds aan te raden het huis af te wassen.

Uw huis met de hand afwassen is de meest effectieve en de meest arbeidsintensieve manier om uw huis schoon te krijgen. Maar wat is het minste waarmee u kunt volstaan?

Als u een hogedrukreiniger heeft, spuit het huis dan twee keer schoon. Maak het eerst schoon met een sopje. Spoel het daarna af met schoon water.

Als u geen hogedrukreiniger hebt, is uw op één na beste optie om het huis grondig schoon te spuiten.

In elk geval moet u vooral de grote, zichtbare rommel (spinnenwebben, wespennesten, bladeren) verwijderen en het dunne roet en stof wegspoelen.


Verf uw huis in dezelfde kleur of donkerder

Je creëert meer werk voor jezelf wanneer je ervoor kiest om je buitenhuiskleur te veranderen. Het verhoogt de hoeveelheid werk aanzienlijk wanneer de nieuwe laag lichter is dan de bestaande laag. Zelfs bij het verven van één laag zal de oude kleur vaak nog op sommige plekken doorschijnen. Wanneer u echter dezelfde kleur schildert, vallen deze delen niet op.

Als u de huidige kleur van het huis niet weet, zoek dan een plek met afbladderende verf, trek die eraf en breng hem naar een verfwinkel. Als er geen verflaag is, verwijder dan een geverfd voorwerp, zoals een ventilatierooster van een droogtrommel of een strook lijstwerk. De verfwinkel kan meestal de bestaande kleur aanpassen.

Als u uw kleur wilt veranderen, overweeg dan om de volgende kleur donkerder te maken dan de huidige kleur.

Door dezelfde kleur of een donkerdere kleur te gebruiken, is het gemakkelijker om slechts één laag aan te brengen.


Alleen gronden wanneer het nodig is


Heeft je huis een volledige laag grondverf nodig voordat je de verf aanbrengt? Misschien niet.

Als de verf in goede staat is en u dezelfde kleur opnieuw schildert, zou het niet nodig moeten zijn om grondverf aan te brengen.

Probleemgebieden hebben echter wel een primer nodig. Kaal hout, houtvuller, roestvlekken: allemaal moeten ze in de grondverf. Als u alleen kale plekken heeft, is een kwart grondverf voor buiten voldoende. Gebruik primer op ongeverfde en niet-geprimerde plekken, niet op het hele huis.

Een kanttekening is dat geprimerde delen door de verf heen te zien zullen zijn. Dus, tenzij uw aflak puur wit is, moet u misschien een extra laag verf aanbrengen om de lichter gekleurde grondverf te verbergen.


Minimaliseer verfschrapen

Het schrapen van verf is een universeel ongeliefd onderdeel van het schilderen. Na een paar uur verf schrapen, verlang je naar het relatief makkelijke werk van kwasten, rollen of spuiten.

Een probleem met verf schrapen is dat het ene deel altijd tot het andere lijkt te leiden. Als de randen van de verf laag blijven, kunt u het waarschijnlijk met rust laten. De nieuwe verf zal de randen verzegelen en helpen de verf op zijn plaats te houden. Schraap tot u een relatief stevige rand bereikt en stop dan bij die rand.

Als u vindt dat u alle verf uit het huis moet verwijderen, is het tijd om huisschilders of een ploeg in te huren om de verf mechanisch te verwijderen.


Verf rollen de vlakke oppervlakken
Met verfrollen kunt u snel grote oppervlakken schilderen. Het probleem is dat veel soorten bevelsiding zich niet lenen voor rollen. Spanten, bijvoorbeeld, zijn moeilijk te schilderen met een verfroller (brede spanten kunnen echter wel met een roller worden geschilderd).

Als uw huis vlakke bevelsiding heeft of zelfs grote vlakke delen, gebruik dan een verfroller en een verlengstok om die delen snel te schilderen.


Grote oppervlakken spuiten

Verf spuiten is zowel een tijdbespaarder als een tijdverspiller. Aan de ene kant kun je met verfspuiten snel en efficiënt grote oppervlakken of gebieden met veel details bedekken.

Aan de andere kant vereist verfspuiten veel voorbereiding. Elk deel van het niet-schilderbare oppervlak en binnen een straal van 20 meter moet worden bedekt. Als u kwetsbaar gebladerte of gras hebt, moeten die gebieden ook worden bedekt. Als dit laat in de zomer is en u het gazon voor het seizoen hebt opgegeven, kunt u waarschijnlijk spuiten zonder een afdekking neer te leggen.

Als uw huis rijk is aan architectonische details, zal de tijd die u in het verfspuiten steekt zichzelf vele malen terugverdienen. Details betekenen meestal borstelwerk, en borstelwerk is altijd traag. Maar als u in staat bent om niet-geschilderde gebieden zonder onnodige tijd of moeite af te dekken, is dit zeer aan te bevelen.